Børsen renner over av cash

Av Gaute Eie - 22.aug.2006 @ 13:27 - Kommentér
Oppkjøpsfesten vil fortsette. Norske børsnoterte selskaper renner over av cash og utover høsten kommer det til å tikke inn flere nyheter av samme art som Prosafes kjøp i Petrojarl i går.

Det at Prosafe kjøper 30 prosent av Petrojarl til 50 kroner per aksje er ikke så spesielt, mer spesielt er det at man for mindre enn en måned siden kunne kjøpe Petrojarl til en kurs på 36 kroner (+39 prosent).


Fokus rundt selskapet den gang var at det var dyrt priset siden alle skipene gikk på lange, dårlige kontrakter. Hva er det da Prosafe ser siden de er villig til å betale 50 kroner? Det korte svaret er at de kjøper skip til en betydelig billigere penge enn det det ville kostet å produsere de samme skipene. Det at Prosafe også får innpass i Nordsjøen og blir verdens neste største FPSO-selskap er også en viktig grunn for opp-prisingen av Petrojarl.

 

Penger i banken?
Siden nyttår har det skjedd mange oppkjøp på Oslo Børs og det er helt sikkert at det kommer til å skje mange flere i løpet av høsten. Hovedgrunnen er klar. Selskapene på Oslo Børs har aggregert sett aldri hatt mer overflødig cash enn de har i dag. Ser vi på Oslo Børs aggregert vil nettogjelden falle fra 220 milliarder kroner i 2006 til netto cash på 2,9 milliarder ved utgangen av 2008. Da har vi lagt til utbytte i årene 2006, 2007, 2008.

Når selskaper kan sette penger i banken til to prosent rente etter skatt, bør det friste mer og kjøpe en konkurrent til 10 ganger pris over inntjening eller earnings yield på 10 prosent før synergier. For å si det på en annen måte; hvis en styreformann eller adm. direktør mener at han ikke klarer å generere avkastning over bankrente de neste par årene, bør aksjonærene bytte han ut.

 

Oppkjøpskandidater
Hvilke selskaper på Oslo Børs er da typiske oppkjøpskandidater? Min liste inneholder mange oljeserviceselskaper og spesielt mange riggselskaper. Det er helt klart at riggsektoren har falt veldig mye etter at kostnadsoverskridelser kom i fokus. Jeg forventer at vi i løpet av høsten igjen setter fokus tilbake på den eldende flåten til mange av riggaktørene (spesielt de amerikanske) og på cashflowen som mange av disse selskapene kommer til å generere.


1)  Awilco: Sinvest bud indikerer 60 kroner, kurs i dag 46 kroner. Solid management med Premium Drilling i ryggen. Meget spennende eksponering mot flytermarkedet gjennom OFRS.

2)  Sevan: Unik teknologi med klare kostnadsfordeler relativt til eksisterende løsninger. En vellykket installasjon offshore vil bevise konseptets livsrett, trigge kontrakter, og kunne trigge oppkjøp og fusjoner.


3)  Eastern Drilling: Prisingen har kommet ned på nivåer som medregnet 30 prosent overskridelse og seks måneders forsinkelse på begge riggene i forhold til prisingen på OCR. Tidlig levering av nybygg (desember 2007). Bygging skjer på det mest solide verftet, Samsung og Smedvig/SeaDrill har vært med på byggeoppfølgingen og markedsføringen siden oppstarten.


4)  Songa Offshore: Tidlig cashflow og meget lav prising. P/E (07e) på 4.2 og EV/EBITDA (07e) på 3.7. Samtidig er 94 prosent av 2007-kapasiteten booket. Et åpenbart kjøp for en som ønsker å benytte seg av den meget sterke cashflowen i dagens marked.


5)  PA - Resources: Vi tror selskapet produserer 20.000 fat i 2007. Selskapet tjener da resultat per aksje på 7,70 kroner i 2007. Med P/E (07) på 5x og billigst på EV/reserve er de et klart oppkjøps case.Jeg mener ikke man nødvendigvis bør laste opp med en av de overnevnte aksjene, men mer sette sammen en portefølje av selskapene.

Aksjene som nevnes over er ned over 30 prosent i snitt fra sin topp tidligere i år. De skal følges nøye utover høsten.


Gaute Eie

Gaute Eie er megler i meglerhuset Carnegie. Eie er en av landets fremste meglere, og har flere av de store investorene på kundelisten. Han startet karrieren etter endt siviløkonomutdannelse på BI i 1997 som it-analytiker i Carnegie. Så gikk veien til forvalteren DnB Investor, før han vendte nesen mot London, der han ble megler for Enskilda. Eie gjorde seg raskt bemerket som en meget innsiktsfull megler med god teft for analyse. Han vendte hjem til meglerjobb hos meglerhuset ABN Alfred Berg, men våren 2004 meldte han overgang til Carnegie igjen. Bladet Kapital har kåret Eie til Norges beste megler to år på rappen i 2003 og 2004. Han har også vært på juniorlandslaget i badminton.

august 2006
ma ti on to fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
hits