Pan Fish bør i 10 kroner

Av Gaute Eie - 30.mai.2006 @ 12:07 - Kommentér
John Fredriksen-dominerte "Pan Harvest" kommer til å bli verdens desidert største oppdrettsselskap, med produksjon opp mot 400.000 tonn fisk. Det representerer en global markedsandel på 25-30 prosent.

Ser vi på historiske laksepriser, viser de at snitt for en kilo norsk laks de 10 siste årene har vært 23,4 kr.  Dagens priser for en kilo norsk laks er 47 kr, noe som er høyeste pris noensinne.

Hvilken pris skal vi da ta utgangspunkt i når vi skal vurdere om Pan Fish er et kjøp?
63255-3


Over vises de ulike års laksepris og P/E-nivåer for Pan Fish gitt ulike prisnivåer. Tar man utgangspunkt i snittpris siste 10 år, prises Pan Fish på P/E(07) på 11X, noe som ikke ser veldig attraktivt ut.

Tar vi utgangspunkt i dagens fiskepris på over 45 kr, prises Pan Fish til P/E 3.3x, noe som de fleste ville vært enige i er veldig billig. Det virker som det er en del investorer som fortsatt sverger til at siden dette er en syklisk bransje, er snittpriser over en periode den beste proxy for fremtidige fiskepriser. Men hvordan skal vi da agere rundt aksjen når prisene nå ligger dobbelt så høyt som snittet siste 10 år?

Vi i Carnegie tror at denne sykelen blir sterkere enn konsensus.  Lakseprisene setter stadig
nye rekorder, noe som viser at markedsbalansen i det korte bildet er veldig stram. Det er også økt mulighet for Pan Fish og andre aktører om å inngå lengre kontrakter til priser som er betydelig høyere enn snittprisen viser. Vi tror at Pan Fish for 2007 kan inngå lange kontrakter på en del av produksjonen til priser over 30 kr pr kilo.


Vi tror også at denne sykelen varer lenger enn det konsensus tror. Hovedgrunnen til det er at vi tror den sterke etterspørselsutviklingen vil fortsette, og vi venter kun moderat vekst i tilbudet av laks neste to år => med andre ord venter vi at prisene vil holde seg på gode nivåer t.o.m 2008)

Konklusjonen min blir: Oppdrettsnæringen er syklisk, og prisene skal ned fra dagens nivå. Men med en P/E(07) på 3.5x på dagens fiskepriser og P/E(07) på 6.4x ved en fiskepris på 30 kr kommer denne aksjen til og stige fra dagens nivå. Jeg tror at så lenge tilbudssiden er så stram som den er i dag, vil investorene etter hvert skjønne at vi vil ha fiskepriser over 30 kr til 2008 eller lenger, noe som bør gi en aksjekurs opp mot 10 kr.

Sektoren du skal eie

Av Gaute Eie - 02.mai.2006 @ 09:35 - Kommentér

På tre uker har vi fått to nye «floating production»-selskaper (FP) notert på OTC-listen, representert ved BW Offshore og Aker Floating Production. Går ting etter planen skal de sammen med Petrojarl (spin-off fra PGS) børsnoteres før sommeren og Oslo Børs vil da ha fire rene FP-selskaper notert, når vi tar med Sevan Marine.

 

FP-markedet er i sterk vekst og vi forventer at antall prosjekter øker fra dagens 104 opp mot 190 i 2010. Det som driver denne veksten er blant annet den høye oljeprisen og flere nye oljefelt som er mindre i størrelse og ligger lenger fra land.

 

FP-markedet er den subsektoren innen oilservice som er mest fragmentert. De 104 enhetene er fordelt på svært mange aktører – største aktør har ca. 10 prosent av markedet, mens de fem største har 30 prosent til sammen. Den enorme veksten fremover vil mest sannsynlig føre til økt konsolidering de neste årene, noe som igjen vil skape unike muligheter for investorer som velger de riktige selskapene.

 

Ettersom etterspørselen etter FP-enheter de neste par årene er større enn det tilbudssiden klarer å levere (vi regner med at markedet ønsker 25-30 nye FP-enheter de neste par årene, mens det ikke kan leveres mer enn ca 20 FP pr år) forventer selskapene og vi at de fleste kontrakter vil bli inngått med en IRR på over 15 prosent.

 

La oss se på et regneeksempel:
 

Et typisk prosjekt i dag koster USD 175m og kan få en kontrakt på 10 år med en 15 prosent IRR. Et slikt prosjekt bør lett kunne finansieres med 80 prosent gjeld og 20 prosent egenkapital. Et slikt tenkt prosjekt vil generere en avkastning på totalkapitalen (ROA) på 19 prosjekt i år 1. Regner vi en rente kostnad på 7 prosent gir dette en svimlende egenkapitalavkastning på 70 prosent.

 

Når aktører innen en sektor kan generere IRR på 15 prosent og dertil egenkapitalavkastning på over 50 prosent på visse prosjekter, vet vi at det ikke kan vare evig. Det er den kraftige økningen i nye felt de kommende årene som gjør dette mulig og gir et rom på ett til tre år med super avkastning før gapet lukkes. Ser vi mot LNG bransjen ga den også IRR i området 12-14 prosent i noen år før avkastningen begynte og falle ned mot dagens 6-8 prosent IRR.

 

Av de ulike selskapene liker vi best BW Offshore og PGS sin Petrojarl: I BW Offshore regner vi oss frem til at et nytt FPSO-prosjekt generer en økt verdi per aksje på 2,20 kroner. Ettersom vi tror BW Offshore kommer til å få 5-7 nye prosjekter frem til 2008 gir dette en økning i dagens aksjekurs med over 50 prosent.

 

Når det gjelder Petrojarl forventer konsensus at dette selskapet er verdt ca USD 900-1000m i total verdi (EV) når det listes. Carnegie mener at dette er en meget konservativ valuation av dagens flåte. I tillegg vil det komme nye verdiskapende prosjekter fremover. Petrojarl har som mål å doble antall FPSO frem til 2010. Frem til i dag har analytikerne en tradisjon for å ikke inkludere verdien av fremtidige prosjekter i for eksempel Prosafe og PGS valuation. Dette er i ferd med å endre seg, noe vi ser i Sevan hvor de fleste legger til verdien av fremtidige prosjekter.

 

Men også i de nye selskapene BW Offshore og Aker FP legges det inn verdier av fremtidige prosjekter. Dette gjør også internasjonale analytikere i SBM. Carnegies spådom er at om ett år legger alle til grunn at Petrojarl vil vokse i antall skip – med stigende aksjekurs som resultat.

 

FP-sektoren ser klart ut til å være det oilservice-segmentet hvor forventningene i aksekursene er lavest.

Her er det penger å tjene for investorene. Kjøp BW Offshore og PGS frem mot sommeren.


Gaute Eie

Gaute Eie er megler i meglerhuset Carnegie. Eie er en av landets fremste meglere, og har flere av de store investorene på kundelisten. Han startet karrieren etter endt siviløkonomutdannelse på BI i 1997 som it-analytiker i Carnegie. Så gikk veien til forvalteren DnB Investor, før han vendte nesen mot London, der han ble megler for Enskilda. Eie gjorde seg raskt bemerket som en meget innsiktsfull megler med god teft for analyse. Han vendte hjem til meglerjobb hos meglerhuset ABN Alfred Berg, men våren 2004 meldte han overgang til Carnegie igjen. Bladet Kapital har kåret Eie til Norges beste megler to år på rappen i 2003 og 2004. Han har også vært på juniorlandslaget i badminton.

mai 2006
ma ti on to fr
1
2
3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31        
             
hits