Ingen grunn til Rkke-rabatt i Aker

Av Gaute Eie - 28.mar.2006 @ 10:19 - Kommentr
Aker bør prises til en premie til verdijustert egenkapital (NAV) og ikke til 21 prosent rabatt som i dag.

Aker eies 67,8 prosent av Kjell Inge Røkke, og har i dag en aksjekurs på 300 kroner tilsvarende en markedsverdi på 21,8 milliarder kroner. Men summerer vi verdien av selskapsandelene som Aker i dag eier, kommer vi til en samlet NAV på 27,5 milliarder kroner - eller 380 kroner pr aksje.

Hvorfor er det 5,7 milliarder kroner rabatt, eller 80 kroner per aksje i rabatt i Aker?

Tabell

Teoretisk skal et investeringsselskap ha rabatt/premie basert på følgende faktorer:

1)      Holding selskap utgifter: Aker har 100 millioner kroner i årlig kostnader relatert til det å være et holdingselskap. Gir vi dette en multippel på 10, skal dette representere en rabatt på NAV på en milliard kroner, eller fire prosent av NAV.

2)      Skatt: Den nye skattereformen sier at selskaper ikke skal betale skatt på aksje gevinster eller utbytte: Aker skal derfor ikke ha noen rabatt på NAV basert på skattemessige forhold.

3)      Eierskap i Unoterte selskaper som er vanskelig å verdivurdere: I Carnegies analyser legger vi til grunn at Aker har NAV på 1,1 milliard kroner i unoterte selskaper eller 15 kroner per aksje. Største investering her det heleide Aker Seafooods Corp. som vi verdivurderer konservativt til 600 millioner kroner. Jeg mener det blir feil og gi Aker NAV rabatt basert på dette punktet. Spesielt tatt i betraktning at Bure og Ratos, to svenske investeringsselskaper med kun unoterte eiendeler i porteføljen, er priset til en solid premie i forhold til NAV.

4)      Forventet endring i NAV: Aker har de siste to årene vist en fantastisk track record når det kommer til verdiskapning, økning i NAV. Bare siden begynnelsen av 2005 har NAV-en økt med 370 prosent. Ser vi på snittet av andre nordiske investerings selskaper, har de økt NAV-en med 40-60 prosent. Hovedgrunnen til denne ekstreme økning i NAV kommer fra Aker Kværner og Aker Yards, som har steget med henholdsvis 166 prosent og 130 prosent det siste året. Men også Aker sine private/unoterte selskaper har bidratt til den formidabel økning i NAV de siste to årene. Faktisk snakker vi om så mye som 7,3 milliarder kroner, eller 100 kroner per aksje, i verdiskapning på de unoterte eiendelene. Her kan nevnes, 1,1 milliard kroner på Aker Drilling, 2,2 milliarder kroner på Aker Seafoods og 2,5 milliarder kroner på Philadelphia Shipyard. Konklusjon er at Aker ikke kan gis noen NAV-rabatt basert på dette punktet, men skulle derimot hatt en PREMIE.

Men så kommer det magiske spørsmålet, hva med forventet økning i NAV de neste 12 månedene?
Carnegie tror at NAV-en til Aker kan øke til 500 kroner per aksje eller 36,2 milliarder kroner innen 2006 er over.

For å komme frem til dette legger vi til grunn at Aker Kværner står i kurs 680 kroner og da prises på linje med det sammenlignbare selskapet Technip, og at Aker Yards står i 600 kroner på basis av fortsatt sterk ordre inngang og en suksessfull implementering av Ahlstom oppkjøpet.

Videre tror vi at Kjell Inge Røkke og Aker er perfekt posisjonert for å skape ytterligere verdier innen sine private/unoterte eiendeler. Eksempler på dette i nær fremtid er Aker Floating Production og Aker Expo. Det er ingen tvil om at Aker er et selskap som vil være veldig avhengig av olje prisen i tiden fremover, men tar vi som utgangspunkt at den kommer til å holde seg over 40 dollar de nærmeste årene er det vanskelig og finne et selskap som sitter mer midt i «smørøyet» enn det Aker gjør.

Det enorme Shtokman-feltet har det daglig blitt skrevet mye om den seneste tiden og det er ganske innlysene at denne utbyggingen kan gi store oppdrag for mange av selskapene innen Aker sfæren.

Basert på diskusjonen over har jeg klart å identifisere at vi bør legge en rabatt på en milliard kroner, eller fire prosent av NAV, på grunn av Akers holdingkostnader. Men legger vi til grunn historisk NAV økning, en perfekt posisjon i et booming oilservicemarket, sammen med en kreativ Kjell Inge Røkke på søken etter verdiøkende prosjekter, er det mulig å argumentere for at Aker bør prises til en premie til dagens NAV.

Av de svenske investeringsselskapene er det Öresund som ligner mest på Aker med 99 prosent av NAV i børsnoterte aksjer og ingen netto gjeld. De prises i dag til en NAV rabatt på to prosent. Personlig føler jeg meg veldig overbevist om at når vi står ved inngangen til 2007 er rabatten i Aker vesentlig redusert og muligens prises Aker til en premie til NAV.


Frste innlegg kommer 28.mars

Av Gaute Eie - 18.mar.2006 @ 17:52 - Kommentr
Gaute Eies første kommentar kommer tirsdag 28. mars.

Gaute Eie

Gaute Eie er megler i meglerhuset Carnegie. Eie er en av landets fremste meglere, og har flere av de store investorene p kundelisten. Han startet karrieren etter endt sivilkonomutdannelse p BI i 1997 som it-analytiker i Carnegie. S gikk veien til forvalteren DnB Investor, fr han vendte nesen mot London, der han ble megler for Enskilda. Eie gjorde seg raskt bemerket som en meget innsiktsfull megler med god teft for analyse. Han vendte hjem til meglerjobb hos meglerhuset ABN Alfred Berg, men vren 2004 meldte han overgang til Carnegie igjen. Bladet Kapital har kret Eie til Norges beste megler to r p rappen i 2003 og 2004. Han har ogs vrt p juniorlandslaget i badminton.

mars 2006
ma ti on to fr l s
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29 30 31    
             
hits